Dăruiesc onomastica copiilor care merg la fabrica de globuri

 

Andreea Pîșcu TOTUL ESTE POSIBIL

100% Complete
2,250 RON
Sumă strânsă
1,000 RON
Target
13
Donații

FABRICA DE GLOBURI | EXCURSIE

Împodobirea bradului de Crăciun este unul dintre cele mai aşteptate obiceiuri ale Sărbătorilor de Iarnă, iar globurile reprezintă principalele decoraţiuni ce dau o notă festivă ritualului la care participă copiii şi adulţii. Aproape fiecare dintre noi avem un glob preferat, dar poate nu toți știm cum au luat naștere globurile de Crăciun și cum au devenit ele tradiție.

Ornamentele atât de populare astăzi au o istorie de mai bine de un secol şi jumătate şi ele îşi au originea în Europa, într-un orăşel montan din Germania pe nume Lauscha, fiind descoperite la 1847. Până atunci, localnicii împodobeau bradul cu alt fel de globuri, naturale, respectiv nuci şi mere. În anul pomenit mai sus, un localnic pe nume Martin, care muncea la un atelier de sticlă, nu a avut nici mere şi nuci să împodobească bradul de Crăciun tradiţional şi de teamă să nu-şi dezamăgească copiii a confecţionat din sticlă roşie şi aurie globuleţe care să imită alimentele amintite.

Ideea a plăcut şi locuitorilor din oraş care de atunci au folosit ca ornamente pentru brad globurile magice. Aceste ornamente de Crăciun au început ceva mai târziu să fie exportate şi în alte părţi ale Europei, dar mai ales peste ocean. Astfel, în 1880, afaceristul american F.W.Woolworth a descoperit atelierele din Lauscha în timpul unei vizite în Germania şi a făcut o mare avere prin importarea ornamentelor de sticlă în SUA.

De la acel moment, globurile de Crăciun au început să fie produse la scară industrială, iar tehnicile de lucru au evoluat de la simple ornamente, la globuri pictate manual, pentru a deveni mult mai atractive. Istoricii consemnează în America sfârşitului de secol XIX peste 1.000 de magazine unde se comercializau globuri de Crăciun. Însă localitatea Lauscha, unde s-au confecţionat pentru prima dată globurile de Crăciun, a rămas celebră şi în perioada dintre cele două războaie mondiale aici s-a înfiinţat prima şcoala unde se preda arta prelucrării sticlei şi totodată tehnicile de fabricare a ornamentelor pentru Crăciun.

În ziua de azi, încă mai există 20 de ateliere de sticlă în Lauscha, care produc  globuri de Crăciun. În România, obiceiul de a împodobi bradul de Crăciun cu globuri, a fost adus de studenţi români care frecventau universităţile din Berlin sau Viena. Obiceiul a fost susţinut şi de Curtea Regală a dinastiei Hohenzollern şi imediat preluat şi de elita bucureşteană.

O altă tradiţie este legată de culoarea globurilor de Crăciun. Se spune că în funcţie de culorile alese, anul viitor le va îndeplini oamenilor diferite dorinţe. Astfel, globurile de culoare albă aduc bucurie, echilibru şi înţelepciune, dar şi smerenie şi bunătate. Roşul este un simbol al focului şi de asemenea, al voinţei şi împlinirii sufleteşti. Totodată, culoarea se regăseşte şi în costumul lui Moş Crăciun. Verdele este culoarea bradului şi aduce, potrivit tradiţiei, bunăstare, fiind şi un simbol al tinereţii, dar şi sănătăţii. Nici globurile albastre nu trebuie să lipsească din nici un brad dacă vrem ca anul următor să fim mai liniştiţi şi să scăpăm de lucrurile rele. La rândul lor, globurile aurii sunt simbolul prosperității şi semnifică lumina şi bunătatea din oameni.

Pe 7 decembrie, un grup de aprox. 30 de copii va avea ocazia de a pătrunde în universul fascinant, colorat și sclipitor al globurilor de Crăciun.

Împreună cu agenția de turism Oameni Mulțumiți organizăm o excursie de 1 zi, cu vizite la diferite obiective din județul Dâmbovița. Atracția principală o va constitui însă atelierul de la Fabrica de globuri din Pucioasa, unde copiii vor lucra cu vopseluri și sclipici. Celor mici li se arată întregul proces de fabricație, de când se suflă aer în sticla incandescentă şi până la decorul final al globuleţelor, gata să fie puse în brad. Totul se face manual de către ajutoarele lui Moş Crăciun, care pentru realizarea globurilor folosesc baghete din sticlă. Acestea sunt încălzite direct la foc până la 700 de grade Celsius, obţinându-se segmente mai mici numite şpiţuri. La rândul lor, acestea sunt încălzite şi modelate prin suflare. Globurile care au deja diverse forme, sunt duse într-o altă secţie a fabricii, unde sunt pictate manual.

 

Alte obiective incluse în agenda excursiei de 1 zi:

Mănăstirea Nucet

Muzeul de Etnografie şi Artă Populară (Pucioasa)

Grădina zoologică (Târgoviște)

 

Buget complet (transport cu autocarul, ghid calificat & toate intrările la obiective): 150 lei / copil

 

CUM POȚI SĂ CONTRIBUI?

 

1. DONEAZĂ BANI

Susține și tu campania cu o donație pe platforma Galantom pe această pagină, apăsând butonul verde "VREAU SĂ FAC O DONAȚIE"

sau direct în contul Asociației TOTUL ESTE POSIBIL:

RO36BTRLRONCRT0386479601 (cont în lei, deschis la Banca Transilvania)

cu mențiunea FABRICA DE GLOBURI

 

2. SPONSORIZEAZĂ CAMPANIA CA PERSOANĂ JURIDICĂ

În cazul în care sunt companii interesate de participarea la campanie, pot primi din partea Asociației TOTUL ESTE POSIBIL un draft de contract de sponsorizare, pentru justificarea și deducerea cheltuielii. Sponsorizarea este deductibilă în baza prevederilor legale privind direcționarea a 20% din impozitul pe profit.

Pentru solicitarea contractului, cei interesați sunt rugați să trimită un mesaj pe adresa:

eliza@sunt-in-forma.ro

 

3. DISTRIBUIE CAMPANIA

Te rugăm să dai share evenimentului sau să inviți prieteni care să participe la eveniment.

Cu cât mai multe persoane află, cu atât avem șansa de a ajunge la mai mulți copii!

 

4. AJUTĂ-NE SĂ MEDIATIZĂM POIECTUL!

Dacă lucrezi în mass-media, ești jurnalist sau PR-ist, poți să ne sprijini cu distribuirea unui comunicat de presă, realizarea unui articol despre campanie sau poate a unei știri de televiziune (aceste proiecte merită să fie făcute cunoscute cât mai multor persoane).

 

PERSOANA DE CONTACT

Eliza Nițescu | eliza@sunt-in-forma.ro

 

DESPRE ASOCIAȚIA TOTUL ESTE POSIBIL

Organizația a fost înființată în 2017, cu scopul de a sprijini persoanele cu potențial și obiective clare în drumul spre performanță. Printre cei pe care îi susținem se numără elevi olimpici, sportivi campioni, artiști, medici sau oameni de cultură. Campaniile noastre vizează în special proiecte în domeniile educației, sportului, medicinei sau mediului.

Proiectele Asociației pot fi urmărite aici:

https://totulesteposibil.galantom.ro/projects/


Recomandă-le prietenilor această campanie.

în beneficiul

Asociația TOTUL ESTE POSIBIL sprijină performeri (elevi olimpici, artiști, sportivi profeioniști) în drumul lor de atingere a unor obiective importante.

Împodobirea bradului de Crăciun este unul dintre cele mai aşteptate obiceiuri ale Sărbătorilor de Iarnă. Pe 7 decembrie, un grup de aprox. 30 de copii va avea ocazia de a pătrunde în universul fascinant, colorat și sclipitor al globurilor de Crăciun. Organizăm o excursie de 1 la cu vizite la diferite obiective din județul Dâmbovița. Atracția principală o va constitui însă atelierul de la Fabrica de globuri din Pucioasa, unde copiii vor asista la întregul proces de fabricație, de când se suflă aer în sticla incandescentă şi până la decorul final al globuleţelor, gata să fie puse în brad. 

Vine ziua ta. Este momentul în care ești în centrul atenției prietenilor, cunoscuților, familiei. Toata lumea te întreabă ce iți dorești să primești cadou, dar tu știi că ai tot ce îți trebuie și că nu îți dorești decât să fii aproape de cei dragi și să împarți cu ei bucuria și voia bună. Și, când se întâmplă așa, îți dai seama că acesta este, poate, cel mai fr

 

13 Donații

Liliana si NICOLAE Calin

150 RON
Cu drag, pentru bucuria unui copil
06 Dec 2019
Miruna Roman
06 Dec 2019
Felicitari, Eliza!
06 Dec 2019

Anonymous

150 RON
Pt Mădălina Tanase - excursia la fabrica de globuri
06 Dec 2019

Anonymous

300 RON
Succes pinguin!
06 Dec 2019
Cristina Serban
06 Dec 2019
05 Dec 2019

Andreea Pîșcu

150 RON
05 Dec 2019

Alexandru Bacoşcă

150 RON
05 Dec 2019

Daniel Izvoranu

150 RON
05 Dec 2019

Anonymous

300 RON
05 Dec 2019
Pentru Ramona Pantazi să meargă la Fabrica de globuri. Sărbători fericite!
04 Dec 2019
La mulți ani de onomastică, dragă Andreea! De ziua ta, trimitem un copilaș în excursia la Fabrica de Globuuuuuuuuri!
01 Dec 2019