TOTUL ESTE POSIBIL

TOTUL ESTE POSIBIL

URGENȚE UMANITARE | CEZAR ANDREI CHIȚĂ

Status: Inchis

La 1 an și 10 luni, Cezar a primit un diagnostic dur: tulburare în spectru autist (autism atipic). 

[ Show more ]
5.9261904761905% Complete

2,489 RON

Sumă:

4

Galantomi:

26

Donații:

42,000 RON

Target:

Vrei să fii fundraiser? Contactează Organizația

 

Povestea bolii lui Cezar a început din maternitate (n-a născut pe 17 iulie 2016). Am realizat că ceva ar putea fi în neregulă, pentru că el nu a acceptat laptele matern, preferând mai degrabă doar să doarmă. Nu ne-am gândit că ar fi o problemă gravă, am considerat doar că nu îi place laptele de la sân.

La vârsta de 4-5 luni, când am început diversificarea alimentară, totul a decurs nomal timp de aproximativ 2 luni, după care copilul a început să refuze din alimente, rămânând doar la lapte, iaurt cu fructe și fructe pasate cu biscuiți. Asta a fost tot ce a mâncat până la vârsta de 2 ani și jumătate. Medicul pediatru a spus că se dezvoltă normal, pentru că avea greutatea aproape normală. I-a prescris doar vitamine pentru a-i crea poftă de mâncare.

Cezar a stat în funduleț mai târziu, iar primii pași au apărut și ei tot mai tarziu. Când a început să meargă, am observat că Cezar calcă strâmb. Am fost cu el la ortoped și acesta a pus diagnosticul de hiperlaxitate ligamentară și tal valg bilateral (un diagnostic des întâlnit la copiii cu autism). Copilul era din ce în ce mai puțin prezent, nu întorcea capul când îl strigam și părea că se retrage tot mai mult într-o altă dimensiune, separată de a noastră. Nici obiectele din jur nu îl mai atrăgeau decât dacă erau roți sau obiecte muzicale. Ori de câte ori mergeam cu el în spații necunoscute și nu numai, se speria și plângea până plecam. Nu suporta prezenta oamenilor pe care nu ii cunoaște, ignora total copiii sau chiar fugea de ei, se distra singur și nu căuta compania nimănui.

Când Cezar avea 1 an și 10 luni am fost cu el la un neuropsihiatru și în urma testelor și analizelor a primit un diagnostic dur: tulburare în spectru autist (autism atipic). De atunci face terapie Aba, logopedie, terapie senzorială, pian. Între timp, am fost cu el la diferite controale, de unde avem diagnostice precum: sindrom genetic (deleția materialului genetic), ADHD, epilepsie, tulburări de alimentație, de somn și senzoriale.

În acest moment, limbajul lui Cezar nu este dezvoltat și din această cauză nu se poate exprima, devenind agresiv și autoagresiv. În urma terapiei, rezultatele vin, dar mai lent. Continuarea terapiilor este esențială, orice întrerupere anulând întregul progres înregistrat (costul lunar al terapiilor este de 3.500 de lei).

Noi, ca părinți, avem un singur vis: copilul nostru să devină înalt funcțional și să ne aducem aminte de această perioadă ca de un vis urât.