TOTUL ESTE POSIBIL

TOTUL ESTE POSIBIL

CAMPIONUL NAȚIONAL LA WINTER TRIATHLON VIZEAZĂ TOPUL MONDIAL LA ALERGAREA MONTANĂ

Status: Fundraising

Ștefan Pleșa s-a născut în Valea Doftanei, are 20 de ani, iar în prezent este student în anul I la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, secția Tehnologia Informației, din cadrul Universității Transilvania Brașov. Are o indemnizație modică de la clubul la care este legitimat, părinții săi fiind însă cei care fac eforturi pentru a-i susține pregătirea universitară și sportivă. În 2020 are în plan să înceapă și Facultatea de Educație Fizică și Sport.

Aleargă de la la 12 ani, rezultatele sale la alergare fiind remarcabile încă din copilărie și adolescență.

[ Show more ]

600 RON

Sumă:

1

Galantomi:

6

Donații:

Vrei să fii fundraiser? Contactează Organizația

 

Viața mea s-ar rezuma la educatie și sport. De mic am fost învățat să respect și să învăț, dar sportul l-am descoperit singur, astăzi dorind să fac performanță în alergare. Practic, am dorit să îmi transform singur viața de adolescent într-o viață de sportiv și consider că într-o anumită proporție am reușit.

Alerg de mulți ani (aproape 10), deoarece am făcut schi și vara trebuia să mă antrenez cumva, așa că ieșeam la alergat, descoperind în acest fel frumusețea alergării, din care pentru mine esența este că pot fi doar eu cu gândurile mele. Practic, eu am început activitatea sportivă la 11 ani, făcând schi 10 ani la clubul la care m-a înscris antrenorul meu pentru acest sport. Antrenorul Dinu Clinci m-a ajutat foarte mult făcându-mi rost personal de echipament bun (schiuri, ghete, bețe). La 12 ani am început și să alerg și îmi amintesc că prima alergare a fost pe un teren din comuna natală (Valea Doftanei, Prahova). Era practic un teren de fotbal cu 2 porți din lemn, unde erau porțiuni cu iarbă și în rest... rumeguș. Am alergat mai multe ture, cât îmi spusese domnul antrenor de la schi să alerg.

Din clasa a V-a am participat la Crosurile Județene. Mereu doream să vin în top și așa am și făcut. N-am lăsat dorința mea să rămână doar la stadiul de vis. Din clasa a VII-a am început să mă sui în tren și să vin singur la crosuri pentru copii. În 2015 îmi amintesc că am participat la proba de 10k a Maratonului Internațional Brașov, proba de 10k, unde am ajuns primul. Am primit medalie de cursă populară, toată lumea crezând că sunt de la proba de 5k. Când le-am spus că am concurat la 10k, toți se mirau cum de am venit la finish atât de repede.

Până în clasa a XII-a n-am lipsit din primii 3 ☺ Pe parcursul anilor am participat la diverse competiții, ajungând în prezent să particip la Campionate Naționale de (schi, alergare, triatlon). Mie îmi plac concursurile unde îmi pot face singur cursa: ori să urmăresc, dar cel mai bine sa fiu urmărit.

Menționez că m-am antrenat singur ani la rând. Acum țintesc medalii la naționalele de alergare și locuri pe podium la concursurile civile de alergare la care voi participa. De astfel, consider că antrenamentul bine stabilit te ajută să progresezi cât mai eficient și rapid ca alergător. Este, din punctul meu de vedere, principalul factor care determină progresul în cariera unui sportiv. Am avut ambiția să mă antrenez majoritatea anilor singur, fără un plan de antrenament sau o nutriție specifică. Pur și simplu mă trezeam și alergam; eu găsesc o plăcere maximă în alergare.

În prezent fac antrenament zilnic (cu o zi de pauză pe săptămână). Sunt înscris la CS Știința Bacău, iar antrenoarea mea este Cristina Alexe. Pentru că sunt pasionat de alergarea montană și am prieteni și mentori în acest sport, mă ajută foarte mult și recomandările primite de la Radu Milea, foarte cunoscut în lumea alergătorilor montani, un sportiv cu o carieră frumoasă în spate. Am cunoscut un progres în rezultate decând l-am rugat să îmi ofere sprijinul său.

Însă nu doar progresul contează în viața unui sportiv, fie el și amator, ci și momentele frumoase de la antrenamente sau curse. Mie îmi place foarte mult atunci când primesc încurajări de la susținători pe traseu, iar până acum momentul meu preferat este cel de la EcoRun, când am putut da mâna cu 10-20 de copii care cred că erau în tabără sau erau cercetași. Cu energia de pe chipul lor și modul lor sincer de a încuraja, ei mi-au dat puterea de a forța la km 30. Îmi plac și momentele când vin pe podium și toată lumea te aplaudă, știind cât de mult ai muncit să ajungi acolo.

Susținerea de la suporterii din concursuri este foarte importantă, însă cea a susținătorilor permanenți este esențială. Pe mine mă susțin necondiționat părinții mei, care se bucură că fac ceva total diferit față de majoritatea tinerilor și mă apreciază pe această cale). În rest, primesc zeci de felicitări când postez poze și mă aflu pe podiumuri.

Probabil că fiecare sportiv se confruntă și cu momente dificile și mărturisesc că am avut un moment când am vrut să renunț, văzând că majoritatea tinerilor de vârsta mea sunt legitimați, sponsorizați și antrenați ca la carte, iar eu stagnam într-o anumită formă sportivă. M-am gândit însă bine și mi-am dat seama că nu asta e soluția. Așa încât mi-am revenit repede, am continuat să mă antrenez și cel mai important: am păstrat întotdeauna plăcerea de a alerga, fără urmărirea unui loc în clasamente. Vânarea propriului vis te poate duce foarte departe și anul acesta mi-a adus și unul dintre rezultatele de care sunt cel mai mândru: titlul de campion națonal la Winter Triathlon. Organizatorii mi-au aprobat înscrierea direct în categoria elite. Nefiind legitimat la un club de triatlon, a fost nevoie să plătesc absolut toate costurile de participare. Am folosit o bicicletă și schiuri împrumutate, dar asta nu m-a împiedicat să mă clasez primul.

În momentele mai dificile m-au ajutat întotdeauna mentorii mei în alergare, iar alergătorul meu preferat este în mod clar Nicolae Alexandru Soare. Îl ador ca persoană, dar și ca alegător. Este modelul meu, el m-a ajutat să mă legitimez la Clubul Bacău, din care face parte și el. Pe această cale mă super mândresc că suntem colegi. M-a ajutat și cu sfaturi oricând l-am rugat. Pe lângă faptul că este un sportiv excepțional, este și un om modest și de nota 10. Cred că orice sportiv român are ce învăța de la el.

De-a lungul timpului am făcut și multe greșeli legate de alergare: m-am suprasolicitat, din dorința de a progresa, alergând fără cap. Recomand tuturor celor care aleargă să își cumpere niște pantofi de alergare buni. Eu la început am alergat într-unii foarte ieftini, crezând că sunt buni doar prin prisma faptului că erau moi, lucru care m-a adus în situația de a face recuperări. Spre norocul meu, nu a fost grav și iată-mă astăzi alergând maratoane.

Consider că sunt capabil de rezultate foarte bune în alergare. Îmi trebuie doar timp și un antrenament bun. Iar dacă ar fi să visez cât de măreț pot, mi-aș dori să fac un rezultat cât mai bun la UTMB și să intru în elita mondială a alergătorilor montani.

Însă pentru ca în țară să avem masă cât mai mare de sportivi profesioniști este nevoie să se schimbe mai multe lucruri: consider că ar trebui puse mai multe ore de sport în școli. Dar nu doar acest lucru va schimba starea de fapt. Dacă pe lângă aceste ore li s-ar permite elevilor să alergare afară, în natură, tot mai mulți ar descoperi bucuria de a alerga. Iar organizarea mai multor concursuri în școli le-ar da elevilor ocazia să devină cât mai competitivi, dezvoltându-și de mici spiritul de campion.

Gândindu-mă la tot ce mi-a adus alergarea până în prezent, pot spune că eu văd doar plăcere în alergare, mă relaxează și mă face să gândesc limpede. Alergarea m-a facut un om mai hotărât și serios.

 

REZULTATE SPORTIVE ȘTEFAN PLEȘA (SELECȚIE)

2019 | câștigător Brașov Marathon, proba de cros (open)

2019 | campion național la Wintertriathlon (alergare, bicicletă, schi-fond) la U23 și loc 6 la Campionatul European de Elite U23 pe aceeași probă

2019 | câștigătorul categoriei 18-22 ani la Eco Run (locul 18 open)

2018 | podium categorie semimaraton Ciucașx3 (loc 3 categorie și 5 la open)

2017 | câștigător semimaraton Intersport, proba de cros (open)

2015 | câștigător Maratonul Ionternațional Brașov, proba de 10k (open)

 

RESURSE NECESARE ACTIVITĂȚII SPORTIVE

echipament (bicicletă)

vitaminizare

cantonamente

înscrieri la concursuri

logistică (transport, cazări)

 

SCURT BIO

Ștefan Pleșa s-a născut în Valea Doftanei, are 20 de ani, iar în prezent este student în anul I la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, secția Tehnologia Informației, din cadrul Universității Transilvania Brașov. Are o indemnizație modică de la clubul la care este legitimat, părinții săi fiind însă cei care fac eforturi pentru a-i susține pregătirea universitară și sportivă. În 2020 are în plan să înceapă și Facultatea de Educație Fizică și Sport.