GABRIEL & LUCIAN ȘTEFU: GEMENII INSTITUȚIONALIZAȚI CARE FAC PERFORMANȚĂ ÎN ATLETISMUL ROMÂNESC

LUCIAN & GABRIEL ȘTEFU: GEMENII INSTITUȚIONALIZAȚI CARE FAC PERFORMANȚĂ ÎN ATLETISMUL ROMÂNESC

 

Lucian și Gabriel sunt frați gemeni (au 16 ani în prezent) și au copilărit în orașul Nehoiu (județul Buzău) până la vârsta de 9 ani. Când părinții s-au despărțit, mama i-a adus la Centrul de urgență Buzău. Aveau 10 ani la acel moment. Spun că deși mama lor îi iubește enorm, pur și simplu la acel moment nu a avut de ales. Sunt 3 frați, fratele mai mic, Ionuț, având 4 ani la momentul în care au fost prima oară lăsați într-un centru de plasament. Nu au fost despărțiți niciodată și oriunde au ajuns, au fost împreună.

Din 2013 până acum au fost în 3 centre de plasament:

Centrul de Urgență Buzău (1 an și jumatate)

Centrul de plasament Nr. 2 Buzău (2 ani și jumăte)

Centrul Temerarii (2 ani)

Copiii povestesc că în Centrul de Plasament Nr. 2 erau câte 25 în cameră, în 3 dormitoare, iar la cele 2 dușuri disponibile făceau baie câte 20 odată. Frații gemeni spun despre ei că se simt extrem de aproape unul față de celălalt: “Noi avem o legătură specială. Când se îmbolnăvește unul, maxim în 2 săptămâni se îmbolnăvește și celălalt.”

Lucian și Gabriel au fost descoperiți în clasa a IV-a de primul lor antrenor, Paul Samoilă. La o oră de sport, cine a vrut dintre elevi a dat o probă de 50 m viteză. Gemenii au fost selectați pe loc și au fost, de altfel, singurii aleși. Copiii erau plasați atunci la Centrul de Urgență și a urmat o perioadă în care pentru a face atletism trebuiau mereu luați de la centru și duși la sala de atletism, la fiecare plecare făcându-se documente pentru ieșirile lor.

Primul concurs câștigat de ei a fost acum 6 ani, în 2013. A fost vorba despre Campionatul Național de ștafetă (la copii 2, 10-11 ani), 4 x 100m, proba de sală. Copiilor le-a plăcut faptul că aveau posibilitatea de a călători și de a vedea locuri și oameni noi. “La momentul respectiv, nu cunoșteam și nu înțelegeam importanța fiecărui titlu, dar vedeam medaliile și asta era important pentru noi. În plus, simțeam că timpul are o altă valoare făcând sport. La centru vedeam că pierdem timpul. Ceilalți copii stăteau degeaba și în plus nu aveau deloc obiceiuri bune. Alergarea ne-a disciplinat programul și ne-a permis să nu cădem în capcanele anturajului prost”.

În prezent, Lucian și Gabriel sunt sportivi în categoria juniori 2, cu dublă legitimare: la LPS Buzău (Liceul cu program sportiv Iolanda Balaș Soter, clubul principal) și la SCM Gloria Buzău. Din toamna anului 2014 se antrenează cu Prof. Valentin Cucurichi, care le este ca un tată, fiind cel care are grijă de ei permanent și nu doar la antrenamente: “Sportul acesta a devenit foarte important pentru ei, sunt foarte informați, se documentează și de multe ori îmi spun lucruri pe care nici eu nu le știu”, povestește antrenorul despre cei doi tineri.

Primele competiții cu actualul antrenor au avut loc în sală, în anul 2015 (competiții copil 1).

Din 2016 până în prezent, frații au câștigat mereu cu echipa la Campionatul Național de Cros (echipă de 4). Pentru desemnarea câștigatorilor, se adună locurile și câștigă cei cu punctajul cel mai mic. Probele la care au participat ei sunt cele de 4.000 si 6.000m.

Lucian consideră că a avut cel mai bun sezon al său anul acesta: 3 podiumuri individuale și 1 cu echipa (Campionatul Național de Sală de sală, 3.000 m, vicecampion național), Campionatul Național de cros Botoșani 6.000 m (loc I cu echipa și individual), Campionatul Național Școlar (vicecampion la 5.000m). Pentru a face performanță, consideră că cele mai importante sunt cantonamentele, adică perioadele de pregătire intensă pentru un sportiv (până acum au fost în cantonamente în Blaj, București și Piatra Arsă). Întrucât Lucian este calificat și la campionatul balcanic de pistă, din iulie (2019), de la Cluj are nevoie urgentă de cantonament (din 9 Iunie până în preajma competiției din iulie). Locația ideală ar fi Complexul Snagov, Hotelul Sport din București + pista Lia Manoliu.

Ambii frați preferă competițiile de afară, dar agreează și sala. În fiecare săptămână au 6 zile cu minim 1 antrenament pe zi, antrenament cu o durată aproximativă de 1 oră și jumătate, de la 9.00 la 10.30 / 11.00 – în Parcul Crâng, pe Stadion (unde fac repetari și  tempo), iarna antrenîndu-se și în sala de atletism, care are o lungime totală de 46m (din păcate improprie pentru pregătire adecvată unui sprinter). Din cele 6 zile de antrenament, 2-3 zile sunt cu 2 antrenamente zilnice. Strădania lor a dat roade și în prezent au fix câte 84 de medalii fiecare.

Pe finalul discuției purtate cu cei doi tineri, ei au dorit să menționeze încă o dată legătura absolut specială pe care o au cu mama lor, prin comunicarea lor zilnică: “Mama e foarte mândră de noi, umblă cu pozele noastre în buzunar și se laudă tuturor cu noi. În timp și-a făcut pile pe la toate chioșcurile de ziare și când apar articole despre noi, e prima care află și le decupează din ziar. Știm că dacă ea ar fi putut face altfel, ne-ar fi păstrat lângă ea. La momentul acela dramatic... aceasta a fost cea mai bună soluție pentru toată lumea. Poate nu ajungeam să facem sport dacă nu am fi trecut prin toate dificultățile la care ne-a supus viața de mici. Dar asta a adus alergarea pentru noi: o imensă schimbare în bine”.

Tinerii visează să poată alerga toată viața, dar mai ales să ajungă asemenea idolilor lor: Andrei Dorin Rusu și Nicolae Alexandru Soare.

Noi suntem alături de ei, mai ales că au demonstrat deja că totul este posibil!

 

NEVOILE SPORTIVILOR

MESELE (la cantina unde ar putea mânca gratuit, mâncarea este săracă din punct de vedere caloric, motiv pentru care s-a găsit o soluție ca ei să ia masa la un mic restaurant din Buzău la preț modic; în acest moment, 3 persoane contribuie constant ca la final de lună să achite factura totală; împreună putem să mai luăm din povara de pe umerii celor 3 care deja au achitat aceste mese multe luni la rând; valoare estimată: 300 lei / persoană / lună)

CANTONAMENTE (cea mai intensă pregătire a unui sportiv are loc în cantonament; întrucât sportivii participă la competiții naționale, balcanice și internaționale, au nevoie de pregătire specifică; 2 luni pentru sezonul de sală și 2 luni pentru sezonul de aer liber constituie optimul pentru obținerea unor rezultate notabile – costul minim al unei zile de cantonament, cazare + mese, este de aprox. 100 lei/persoană)

ECHIPAMENT (300 lei / persoană / lună)

VITAMINIZARE (700 lei / persoană / lună)

 

REZULTATE SPORTIVE GABRIEL & LUCIAN ȘTEFU

 

GABRIEL ȘTEFU

1. Campionatul Național de cross Botosani (30.03.2019) | Campion Național cu echipa

2.Campionatul Național de cross Juniori 1 (20.10.2018) | Campion Național cu echipa

3. Campionatul Național de Cros Botoșani J2 (14.04.2018) | Campion Național cu echipa

4.Campionatul Național de cross Botoșani  J3 (08.04.2017) | Campioni Naționali cu echipa

5. Campionatul Național Școlar Pitești (25.05.2019) | loc 4 la 3.000m

 

LUCIAN ȘTEFU

1.Campionatul Național de cross Botoșani, (30.03.2019) | Campion Național individual 6.000m, timp 19.03.22 și Campion Național cu echipa SCM Buzău

2. Campionatul Național de sală J2 ( 9 martie 2019) | Vicecampion Național, proba 3.000m, timp 9.06.03

3. Campionatul Național Școlar (25.05.2019) | Vicecampoin Național Școlar 5.000, timp 16.17.47

4. Campionatul Național de Cross Botoșani, 20.10.2018, Campion Național cu echipa de J1 (Lucian fiind J2)

5. Campionatul Național de Alergare Montană, Câmpulung Moldovenesc (14.04.2018) | Campion Național cu echipa J1 (Lucian fiind J2)

 

CUM POȚI FI ALĂTURI DE GABRIEL ȘI LUCIAN ÎN PERFORMANȚA LOR?

Susține și tu campania cu o donație pe platforma Galantom: https://bit.ly/2KcPHYg

sau direct în contul Asociației TOTUL ESTE POSIBIL:

RO36BTRLRONCRT0386479601 (cont în lei, deschis la Banca Transilvania), cu mențiunea GEMENII

[ Show more ]
Supporters:

1

Donations:

83

Raised:

7,126 RON

Fundraising events

31 Dec 2020

Dăruiește talentul sau pasiunea ta ~ 2020

Benefiting:: GABRIEL & LUCIAN ȘTEFU: GEMENII INSTITUȚIONALIZAȚI CARE FAC PERFORMANȚĂ ÎN ATLETISMUL ROMÂNESC

Vă așteptăm să vă imbogățiți pasiunile și talentele adaugându-le o latură caritabilă pe Galantom.

845 RON

Raised:

1

Supporters:
9 Donations
31 Jan 2020

Ianuarie pe fugă ~ 2020

Benefiting:: GABRIEL & LUCIAN ȘTEFU: GEMENII INSTITUȚIONALIZAȚI CARE FAC PERFORMANȚĂ ÎN ATLETISMUL ROMÂNESC

Vreau să încep anul 2020 în forță, la propriu și la figurat.

De aceea voi alerga zilnic pentru o cauză nobilă.

31 de zile, 31 de alergări.

Am ales cazul gemenilor Ștefu (17 ani), campionii la atletism care au avut de mici o viață plină de provocări, ei fiind instituționalizați de la 10 ani (în Buzău).

150 RON

Raised:

1

Supporters:
3 Donations
31 Dec 2020

Daruieste ziua ta ~ 2020

Benefiting:: GABRIEL & LUCIAN ȘTEFU: GEMENII INSTITUȚIONALIZAȚI CARE FAC PERFORMANȚĂ ÎN ATLETISMUL ROMÂNESC

Prin galantom.ro îți poți îndemna prietenii care vor să iți cumpere un cadou de ziua ta să facă în schimb o donație pentru una dintre cauzele beneficiare cu care rezonezi. 

1,031 RON

Raised:

5

Supporters:
10 Donations
06 Sep 2019

Ciucas X3 ~ 2019

Benefiting:: GABRIEL & LUCIAN ȘTEFU: GEMENII INSTITUȚIONALIZAȚI CARE FAC PERFORMANȚĂ ÎN ATLETISMUL ROMÂNESC

Ciucas X3 este concursul de alergare montana organizat de C.T.A. Ciucas Ploiesti. Este o cursa de tipul circuit, traseul trecand prin muntii Ciucas, Grohotis si Tataru, cu startul si finish-ul in statiunea Cheia.

2,050 RON

Raised:

1

Supporters:
19 Donations
06 Jul 2019

Cozia Mountain Run ~ 2019

Benefiting:: GABRIEL & LUCIAN ȘTEFU: GEMENII INSTITUȚIONALIZAȚI CARE FAC PERFORMANȚĂ ÎN ATLETISMUL ROMÂNESC

COZIA MOUNTAIN RUN este un concurs de alergare montană care are loc în data de 6 iulie 2019 (ediția a VIII-a) în Masivul Cozia, pe malul stâng al Oltului.

60 RON

Raised:

1

Supporters:
2 Donations
31 Dec 2019

1.900K ÎN 2019 PENTRU GEMENII GABRIEL & LUCIAN ȘTEFU

Benefiting:: GABRIEL & LUCIAN ȘTEFU: GEMENII INSTITUȚIONALIZAȚI CARE FAC PERFORMANȚĂ ÎN ATLETISMUL ROMÂNESC

ELENA JUGĂNARU iubește alergarea și în special concursurile de trail. În 2019 își propune să alerge 1.900 de km în curse și antrenamente pentru Gabriel și Lucian Ștefu.

30 RON

Raised:

1

Supporters:
1 Donations
31 Dec 2019

Dăruiește ziua ta ~ 2019

Benefiting:: GABRIEL & LUCIAN ȘTEFU: GEMENII INSTITUȚIONALIZAȚI CARE FAC PERFORMANȚĂ ÎN ATLETISMUL ROMÂNESC

Prin galantom.ro îți poți îndemna prietenii care vor să iți cumpere un cadou de ziua ta să facă în schimb o donație pentru una dintre cauzele beneficiare cu care rezonezi. 

2,960 RON

Raised:

5

Supporters:
39 Donations

Fundraising pages

Dăruiesc ziua mea gemenilor alergători Lucian & Gabriel Ștefu!

Ce poate fi mai frumos decât să împarți bucuria cu cei care au nevoie de tine? Anul acesta am hotărât să îmi dăruiesc ziua de naștere unei c

1,000 RON Target
280 RON Raised
3 Donations
28% Complete

Dăruiesc ziua mea gemenilor alergători Lucian & Gabriel Ștefu!

Ce poate fi mai frumos decât să împarți bucuria cu cei care au nevoie de tine? Anul acesta am hotărât să îmi dăruiesc ziua de naștere unei c

1,000 RON Target
0 RON Raised
0 Donations
0% Complete

Sunt Robert. Sunt activ acasă.

Atunci când simțim că trecem prin cele mai grele încercări, avem tendința de a căuta un loc sigur. Acum trecem prin greu și ne este impus un l

1,000 RON Target
845 RON Raised
9 Donations
84.5% Complete

Dăruiesc ziua mea gemenilor Lucian & Gabriel Ștefu, atleții profesioniști instituționalizați

Ce poate fi mai frumos decât să împarți bucuria cu cei care au nevoie de tine? Anul acesta am hotărât să îmi dăruiesc ziua de naștere unei c

1,000 RON Target
240 RON Raised
2 Donations
24% Complete

Dăruiesc ziua mea gemenilor campioni: Lucian & Gabriel Ștefu!

Ce poate fi mai frumos decât să împarți bucuria cu cei care au nevoie de tine? Anul acesta am hotărât să îmi dăruiesc ziua de naștere unei c

1,000 RON Target
161 RON Raised
3 Donations
16.1% Complete

TOATĂ LUNA IANUARIE ALERG PENTRU GEMENII ȘTEFU

Vreau să încep anul 2020 în forță, la propriu și la figurat. De aceea voi alerga zilnic pentru o cauză nobilă. 31 de zile, 31 de alergări. Am

700 RON Target
150 RON Raised
3 Donations
21.428571428571% Complete

Dăruiesc ziua mea gemenilor Lucian & Gabriel Ștefu, doi tineri instituționalizați, atleți profesioniști

Ce poate fi mai frumos decât să împarți bucuria cu cei care au nevoie de tine? Anul acesta am hotărât să îmi dăruiesc ziua de naștere unei

700 RON Target
350 RON Raised
2 Donations
50% Complete

Dăruiesc ziua mea gemenilor Lucian & Gabriel Ștefu, doi tineri instituționalizați, atleți profesioniști

Nimic nu e mai frumos decât să împarți bucuria cu cei care au nevoie de tine. Anul acesta am hotărât să îmi dăruiesc ziua de naștere unei ca

1,000 RON Target
1,650 RON Raised
22 Donations
100% Complete

Alerg la Ciucaș pentru gemenii Ștefu, campioni la atletism

Pe 7 septembrie, ora 6.00, voi lua startul în provocarea anului în ce mă privește ca și alergător: ultramaratonul CiucașX3, ediția a 10-a. Voi

1,080 RON Target
2,050 RON Raised
19 Donations
100% Complete

Dăruiesc ziua mea gemenilor Lucian & Gabriel Ștefu, doi tineri instituționalizați, atleți profesioniști

Nimic nu e mai frumos decât să împarți bucuria cu cei care au nevoie de tine. Anul acesta am hotărât să îmi dăruiesc ziua de naștere unei ca

1,000 RON Target
50 RON Raised
1 Donations
5% Complete

Alerg la Cozia pentru gemenii Ștefu, campioni la atletism

Pe 6 iulie voi participa din nou la Cozia Mountain Run, un concurs de alergare montană care are loc în Masivul Cozia, pe malul stâng al Oltului.  

1,000 RON Target
60 RON Raised
2 Donations
6% Complete

Dăruiesc ziua mea gemenilor Lucian & Gabriel Ștefu, doi tineri instituționalizați, atleți profesioniști

Nimic nu e mai frumos decât să împarți bucuria cu cei care au nevoie de tine. Anul acesta am hotărât să îmi dăruiesc ziua de naștere unei ca

1,000 RON Target
535 RON Raised
9 Donations
53.5% Complete

1.900K ÎN 2019 PENTRU GEMENII GABRIEL & LUCIAN ȘTEFU

Sunt ELENA JUGĂNARU și iubesc să alerg. Îmi plac în special concursurile de trail. Muntele și alergarea îmi oferă senzația de libertate total

2,800 RON Target
30 RON Raised
1 Donations
1.0714285714286% Complete

Dăruiesc ziua mea gemenilor Lucian & Gabriel Ștefu, 2 tineri instituționalizați, atleți profesioniști

Nimic nu e mai frumos decât să împarți bucuria cu cei care au nevoie de tine. Anul acesta am hotărât să îmi dăruiesc ziua de naștere unei ca

1,000 RON Target
100 RON Raised
1 Donations
10% Complete

Dăruiesc ziua mea gemenilor Lucian & Gabriel Ștefu, 2 tineri instituționalizați, atleți profesioniști

Nimic nu e mai frumos decât să împarți bucuria cu cei care au nevoie de ajutor. Anul acesta am hotărât să îmi dăruiesc ziua de naștere unei

1,000 RON Target
625 RON Raised
6 Donations
62.5% Complete