IRINA BORDEANU, JUNIOARE DE TALIE MONDIALĂ ÎN ALERGAREA MONTANĂ

IRINA BORDEANU, JUNIOARE DE TALIE MONDIALĂ ÎN ALERGAREA MONTANĂ

 

La 13 ani a plecat de lângă părinți și cei 6 frați, pentru a se dedica atletismului de performanță. A meritat?

 

Irina Bordeanu este din Urecheni (Județul Neamț) și s-a născut în anul 2001 (15 august). Acum are la activ 10 ani de alergare și își amintește că a început în clasa I, odată cu primele ore de sport, fiind mereu nerăbdătoare să înceapă ora și să facă întreceri în curtea școlii. La acel moment îi plăcea să se întreacă mereu cu băieții, pentru că ei alergau mai tare.

Decizia mai serioasă legată de atletism a avut la bază admirația pentru mai mulți sportivi pe care îi urmărea la TV în concursuri și faptul că a început să afle din ce în ce mai multe detalii despre atletism de la profesorul ei de sport.

La Târgu Neamț a urmat școala doar până în clasa a V-a, apoi în clasa a VI-a (când avea 13 ani) a dat 1 săptămână de probe și a decis împreună cu antrenoarea ei (Prof. Iulia Oltean) să se mute în Piatra Neamț. “Antrenoarea mea, împreună cu domnul Valentin Gavril, directorul Clubului Sportiv Ceahlăul Piatra Neamț, au venit la mine la școală și m-au întrebat dacă aș vrea să fac atletism, fiind recomandată de profesorul meu de sport și de colegii care ma încurajau. Din acel moment mi-am dat seama că aceasta este șansa mea de a face ceea ce îmi place”, ne-a spus Irina.

Pentru a face această trecere, Irina s-a mutat la un cămin în Piatra Neamț, având sprijinul antrenorilor și al copiilor primitori, dar a simțit mult lipsa familiei, pentru că au fost mereu foarte uniți, iar fiind o familie mare, golul rămas a fost semnificativ. Mai are 2 frați și 4 surori, familia numărând 7 copii. Deși era bucuroasă și dornică de a face acest pas în anul 2014, în același timp a fost și foarte speriată, fiind ceva complet nou pentru ea. Privind în urmă însă, Irina consideră că astfel a avut ocazia să învețe lucruri noi și să întâlnească oameni minunați.

Primele sale obiective odată ajunsă la Piatra Neamț și Clubul Sportiv Ceahlăul, au fost probele de 1.500 și respectiv 3.000m, iar din 2017 a început să practice alergarea montană. A participat la Campionatul Național de Cros de la Botoșani, unde a câștigat locul III, iar de atunci a susținut alte calificări pentru alergare montană și a continuat cu această disciplină, care a devenit favorita ei. “Îmi place mult muntele, îți dă o senzație de epuizare, dar tot trag de mine și alerg. Simt că lucrez mai mult fizic, dar mai ales psihic, pentru că e nevoie să fii foarte determinat să urci anumite pante mai grele, mai abrupte”.

Cele mai bune rezultate în sport le-a obținut tot la alergare montană, rezultatul de care este cea mai mândră fiind medalia de aur la Campionatul Mondial de Alergare Montană de la Premana (Italia, 30 iulie 2017, cu echipa). Irina mai are în palmares și o medalie de argint pentru Campionatul European de Alergare Montană din Kamnik, Slovenia (8 iulie 2017), una de bronz, pentru Campionatul Mondial de Alergare Montană din Canillo, Andora (16 septembrie 2018) și tot bronz la Campionatul European de Alergare Montană din Zermatt (Elveția, 7 iulie 2019). 

Ca orice sportiv, Irina a fost pusă la încercare de multe ori, dar nu a vrut niciodată să renunțe la alergare, deși în 2018 a suferit o accidentare serioasă la gleznă, accidentare soldată cu o fisură de ligamente. A stat în repaus total 2 săptămâni din cauza accidentului, pierzând antrenamente importante. Glezna ei nu mai e la fel de mobilă, dar e încrezătoare că în timp se va reface complet.

Din cele 7 zile ale săptămânii, Irina se antrenează în tot atâtea, uneori având și 2 antrenamente pe zi. Face alergări lungi (de la 14k în sus), bucăți, tempo, fartlake, pante. Locul unde poate fi întâlnită cel mai des la antrenamente este pe munții Cozla și Cârlomanu.

Pe 18 mai 2019, Irina a participat la Balcaniada de Alergare Montană, ocazie cu care a intrat în echipa de juniori feminin a României care va reprezenta țara pe 7 iulie, în Elveția (Zermat), la Campionatul European de Alergare Montană.

Cel mai special moment pe care alergarea i l-a oferit Irinei Bordeanu a fost atunci când a urcat pe podium și s-a intonat imnul țării pentru ea și echipă. Își dorește cu ardoare o medalie individuală de campionat mondial (la alergare montană) și consideră drept cursă perfectă aceea în care la final poate asculta imnul, fără să mai conteze cât de grea a fost acea cursă.

Modelele sale în alergare sunt Iulia Olteanu, Gabriela Szabó și Iolanda Balaş-Sőtér, la fiecare dintre aceste sportive admirând determinarea, ambiția și rezultatele acestora.

“Este uimitor cum te mobilizează alergarea, cum te ajută să te dezvolți și te învață atât să pierzi, cât și să câștigi. Pe mine alergarea m-a învățat să rămân mereu cu fruntea sus și m-a determinat de fiecare dată să îmi văd limitele, să învăt să le depășesc și să am convingerea că alergarea următoare va fi mai bună!”

 

NEVOILE SPORTIVEI IRINA BORDEANU

ECHIPAMENT, COST MEDIU / LUNA: 300 lei

CANTONAMENT, COST MEDIU / LUNA: 800 lei

VITAMINIZARE, COST MEDIU / LUNA: 500 lei

CONCURSURI, COST MEDIU / LUNA: 1200 lei

RECUPERARE & REFACERE, COST MEDIU / LUNA: 200 lei

TOTAL BUGET LUNI COMPETIȚIE: 3.000 lei / lună

TOTAL BUGET LUNI FĂRĂ COMPETIȚIE: 2.000 lei / lună

BUGET MEDIU LUNAR: 2.500 lei / lună

 

CUM DONEZI?

Prin platforma Galantom, apăsând butonul verde "VREAU SĂ FAC O DONAȚIE"

Direct în contul Asociației TOTUL ESTE POSIBIL:

RO36BTRLRONCRT0386479601 (cont în lei, deschis la Banca Transilvania)

cu mențiunea IRINA BORDEANU

[ Show more ]
Galantomi:

1

Donatii:

12

Suma:

1,115 RON

Evenimente fundraising

01 Dec 2019

Cluj Ecotrail Ultramaraton ~ 2019

In beneficiul: IRINA BORDEANU, JUNIOARE DE TALIE MONDIALĂ ÎN ALERGAREA MONTANĂ

Un alt mod de a sarbatori ziua Romaniei.

3 curse accesibile pentru fiecare, puncte ITRA, traseu provocator.

Parteneri si alergatori de top intr-un eveniment unic in Cluj si in Romania. Trail running de ziua Romaniei.

1,010 RON

Suma:

1

Galantomi:
10 Donatii
31 Dec 2020

3.000K ALERGAŢI ÎN 2020

In beneficiul: IRINA BORDEANU, JUNIOARE DE TALIE MONDIALĂ ÎN ALERGAREA MONTANĂ

Sunt ALINA MIRON și iubesc în egală măsură sportul și faptele bune.

De aceea, în 2020 voi alerga pentru a susține o cauză. Este cauza unei sportive pe care o admir, prin intermediul proiectelor lansate de Asociația TOTUL ESTE POSIBIL. Este vorba despre Irina Bordeanu, o alergătoare montană la categoria de tineret, o sportivă de talie mondială, medaliată internațional.

0 RON

Suma:

1

Galantomi:
Donatii
31 Dec 2019

3.000K ÎN 2019

In beneficiul: IRINA BORDEANU, JUNIOARE DE TALIE MONDIALĂ ÎN ALERGAREA MONTANĂ

În 2019 mi-am propus să alerg 3.000 de kilometri în competiții și antrenamente, iar cu această ocazie îmi doresc să sprijin o cauză în care cred: să o susținem împreuna pe Irina Bordeeanu, junioare de talie mondială în alergarea montană 

30 RON

Suma:

1

Galantomi:
1 Donatii
20 Jul 2019

Rodnei Sky Race ~ 2019

In beneficiul: IRINA BORDEANU, JUNIOARE DE TALIE MONDIALĂ ÎN ALERGAREA MONTANĂ

Competiția outdoor de puternic caracter montan organizată în țara rododendronilor și caprelor negre, combină traseele neamenajate şi neprotejate, drumurile publice şi forestiere, potecile marcate şi nemarcate, pantele cu înclinare mare şi zonele accidentate, în așa fel încât să arate adevărata față și valoare a zonei. 

75 RON

Suma:

1

Galantomi:
1 Donatii

Pagini fundraising

Alerg la Cluj EcoTrail UltraMarathon pentru Irina Bordeanu

Anul acesta am ales un alt mod de a sărbători ziua României. Voi alerga primul meu ultra în cadrul cursei organizate la Cluj (EcoTrail UltraMarath

1,000 RON Target
1,010 RON Suma
10 Donatii
100% Complete

ALINA MIRON: 3.000K ALERGAŢI ÎN 2020

Sunt ALINA MIRON și iubesc în egală măsură sportul și faptele bune. Sunt o persoană foarte energică, optimistă, prietenoasă și glumeață.

3,000 RON Target
0 RON Suma
0 Donatii
0% Complete

ALERG 3.000K ÎN 2019 PENTRU IRINA BORDEANU

ALERG 3.000K ÎN 2019 PENTRU IRINA BORDEANU   Povestea mea de alergător amator ia startul în 2015, la începutul postului Paștelui. Făceam atunci

1,000 RON Target
30 RON Suma
1 Donatii
3% Complete

Alerg la Rodnei SkyRace pentru colega mea, Irina Bordeanu

Pe 20 iulie voi alerga pentru colega mea, Irina Bordeanu, încă junioare, o alergătoare montană de excepție și totodată o sportivă de mare pers

1,000 RON Target
75 RON Suma
1 Donatii
7.5% Complete